Harde cijfers

Per jaar gooien wij ongeveer 50 kilo goed eten weg! Dat is €2,4 miljard en per huishouden ongeveer €400,-.
Het gaat om ongeveer 20% van wat we kopen aan voedingsmiddelen.

Kortom, schokkende cijfers! En zeker als je bedenkt dat 925 miljoen mensen aan honger lijden!

Deze cijfers zijn van een onderzoek in opdracht van VROM, Voedingscentrum en Milieu Centraal (2010).  Meer cijfers over voedselverspilling kan je vinden op Taste The waste.

Slimme tips om onnodig voedsel weg te gooien

Vries kliekjes in en voer de wekelijkse kliekjesdag in. Wij noemen het thuis "tapasdag", een groot succes!
Bewaar verse producten zoveel mogelijk in de koelkast.
Vries je brood in. En maak van oud brood broodpudding of oer Hollandse flensjes. 
Gebruik je neus, ogen en smaak. Ziet het er goed uit en ruikt het goed dan kan je het prima eten! Houdbaarheidsdatum op de verpakking is maar een willekeurige datum.

Foto's: Jaimi fotografie

Wat gooien wij weg?

De top 10 van het meest vergegooide eten.

1. Zuivel
2. Brood
3. Voorbewerkt voedsel (kant-en-klaar, zoals pizza en Chinees eten)
4. Groenten
5. (Vers) fruit
6. Aardappelen
7. Vlees en vleeswaren
8. Koek en gebak
9. Oliën en vetten
10. Vis
(Milieu Centraal, 2007)

Waarom gooien we zoveel weg?

Omdat...
  • de verpakkingen domweg te groot zijn.
  • we gewoon te veel kopen.
  • we te veel koken per maaltijd.
  • we onzorgvuldig ons eten vervoeren waardoor de kwaliteit achteruit gaat.
  • er gerechten soms mislukken.
  • we niet altijd ons eten goed bewaren.
  • we af en toe een onverwachte planning hebben waardoor we niet thuis eten.
  • we bang zijn dat er iets over de datum is.
  • we geen zin hebben in de restjes van de vorige dag.