Wat is biologisch?

Vaak krijg ik de vraag wat nou biologisch precies is. De omgang met het milieu, de natuur en het dierenwelzijn staat in een hoog vaandel bij de Biologische landbouw en veeteelt. 
Lees meer over: "Wat is biologisch?"

Harde cijfers

Per jaar gooien wij ongeveer 50 kilo goed eten weg! Dat is €2,4 miljard en per huishouden ongeveer €400,-.
Het gaat om ongeveer 20% van wat we kopen aan voedingsmiddelen.

Kortom, schokkende cijfers! En zeker als je bedenkt dat 925 miljoen mensen aan honger lijden!

Deze cijfers zijn van een onderzoek in opdracht van VROM, Voedingscentrum en Milieu Centraal (2010).  Meer cijfers over voedselverspilling kan je vinden op Taste The waste.

Slimme tips om onnodig voedsel weg te gooien

Vries kliekjes in en voer de wekelijkse kliekjesdag in. Wij noemen het thuis "tapasdag", een groot succes!
Bewaar verse producten zoveel mogelijk in de koelkast.
Vries je brood in. En maak van oud brood broodpudding of oer Hollandse flensjes. 
Gebruik je neus, ogen en smaak. Ziet het er goed uit en ruikt het goed dan kan je het prima eten! Houdbaarheidsdatum op de verpakking is maar een willekeurige datum.

Foto's: Jaimi fotografie

Jaimi Fotografie

De prachtige foto's van de Soepa moestuin zijn genomen door Jaimi fotografie. Kijk voor meer mooie foto's op www.jaimifotografie.nl.

Kritische blik op het gebruik van kunstmest?

Kunstmest zijn kunstmatige middelen die gebruikt worden ter bevordening van de teelt. Het is een intensief proces om kunstmest te maken. 

Hoe zit het met het dierenwelzijn?

De dieren hebben veel ruimte om zich heen in tegenstelling tot de bio-industrie. Biologisch koeien bijvoorbeeld moeten minimaal 120 dagen per jaar buiten lopen. 

Herfst

Het najaar staat echt in het teken van de oogst. Bijna al het groenten en fruit wordt nu geoogst. Alles is er in overvloed!
Lees meer over: "Herfst "

Chinese kool, ook in de Hollandse tuin!

De naam doet het al vermoeden dat de Chinese kool afkomstig is uit Oost-Azie. In april kan je beginnen met zaaien in de voll grond. 

Wist je dat je de bloem van de courgette ook kan eten?

De veelzijdige courgette is familie van de pompoen. Je kan ze zaaien in mei en juni. 

Geen ruimte voor moestuin?

Helaas heb ik geen ruimte voor moestuin aan huis. Mijn 'grote' moestuin ligt op 10 minuten fietsafstand van ons huis.

Wat gooien wij weg?

De top 10 van het meest vergegooide eten.

1. Zuivel
2. Brood
3. Voorbewerkt voedsel (kant-en-klaar, zoals pizza en Chinees eten)
4. Groenten
5. (Vers) fruit
6. Aardappelen
7. Vlees en vleeswaren
8. Koek en gebak
9. Oliën en vetten
10. Vis
(Milieu Centraal, 2007)

Waarom gooien we zoveel weg?

Omdat...
  • de verpakkingen domweg te groot zijn.
  • we gewoon te veel kopen.
  • we te veel koken per maaltijd.
  • we onzorgvuldig ons eten vervoeren waardoor de kwaliteit achteruit gaat.
  • er gerechten soms mislukken.
  • we niet altijd ons eten goed bewaren.
  • we af en toe een onverwachte planning hebben waardoor we niet thuis eten.
  • we bang zijn dat er iets over de datum is.
  • we geen zin hebben in de restjes van de vorige dag.

Het lijkt wel lente, tijd om te zaaien!

Het is een woensdagochtend in de maand februari. Buiten in de vinexwijk is het inmiddels weer rustig na de spitsuittocht. Ik kijk naar buiten en zie al de eerste bloesem aan de bomen.

Winter

In de winter is de natuur in zichzelf gekeerd. Sommige wintergroenten zoals boerenkool en spruiten worden nu van het land gehaald.
Lees meer over: "Winter"

Wat is biologisch dynamisch?

Biologisch-dynamische (BD) landbouw en voeding stelt extra hoge eisen op het gebied van dierenwelzijn, gesloten kringlopen en ecologie. 

Lente

De dagen worden weer langer, je kan beginnen met zaaien, de vogels leggen een ei. Wat is het toch weer lekker dat het lente is!
Lees meer over: "Lente"

Vergeten groente 'Snijbieten'

De smaak van de snijbiet komt redelijk overeen met de smaak van spinazie en de rode biet. Vanaf april kan je snijbiet zaaien in de volle grond. 

6 redenen om te gaan moestuinieren?

Soepa heeft 6 redenen bedacht om je te overtuigen om toch te kiezen voor een moestuin(tje).

Wat zijn ggo’s?

Genetische gemodificifeerde organismen (ggo’s) zijn organisme waarvan het DNA is gewijzigd door menselijk handelen. Hierdoor krijgt het andere eigenschappen. Een voorbeeld hiervan is dat een boom niet meer vatbaar is voor bepaalde organisme.

Zomer

De warmte en de zomerregen zorgen ervoor dat alles snel groeit. Einde van de zomer kunnen al diverse soorten groenten en fruit geoogst worden. 
Lees meer over: "Zomer "

Volle spitskool

De vroegste teelt wordt gezaaid in februari in de koude kas en geplant in maart en april. Half juni kan je soms al oogsten.
Lees meer over: "Volle spitskool "

Hoe zit het precies met het gebruik van antibiotica?

Antibiotica zijn geneesmiddelen die worden toegepast bij mens en dier om ziekmakende bacteriën te bestrijden. Er zijn diverse soorten antibiotica. Antibiotica kunnen ook gebruikt worden om de groei van een dier te bevorderen. 

Kunstmatige toevoegingen of hulpmiddelen

Er wordt geen gebruik gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen of onnatuurlijke hulpmiddelen maar er wordt gebruik gemaakt van biologische bestrijding om ziekten en plagen te voorkomen door de inzet van nuttige organismen (natuurlijke vijanden). 

4 tips voor moestuinieren met kinderen

Kinderen (vooral drukke) hebben er baat bij om met hun handen in de aarde te zitten. 

Hoe oogst je een courgette?

Pak de courgette met beide handen vast en draai het heel voorzichtig. Uiteraard kan je ook een scherp mesje gebruiken.