Feestelijke opening nieuwe Soepa ruimte

Op dit moment (januari 2018) wordt er hard gewerkt aan de nieuwe kookruimte bij Boer Goes. 

Welk rijsmiddel kan je het beste gebruiken?

Er zijn diverse soorten rijsmiddelen op de markt. Wijnsteenpoeder, zuiveringszout, natriumbicarbonaat, baksoda, baking soda, etc. Je gebruikt rijsmiddelen om je baksels beter te laten rijzen. Regelmatig krijg ik de vraag wat het  precies is en welke je het beste kan gebruiken. De hoogste tijd om het op een rijtje te zetten.

De havermouttest

Lees meer over: "De havermouttest"

Smoothie workshop vrijdag 15 mei

Drie alternatieven superfoods uit eigen omgeving

Superfoods zijn op dit moment een enorme hype. Deze -rijk aan vitaminen en mineralen- voedingsmiddelen kunnen prima dagelijks in gerechten verwerkt worden. Een groot nadeel is dat superfoods vaak uit verre landen worden gehaald en dus ook weer een extra belasting voor het milieu. Ook zijn Superfoods vrij duur. Nederland (en Europa) is ook rijk is aan superfoods, denk maar eens aan brandnetels (voor thee en soep) of boerenkool! Onderstaande drie superfoods kan je prima vervangen voor goedkopere alternatieven!
 

Suikertante

Als kind ben ik praktisch zonder suiker opgevoed. Tot mijn moeders grote spijt woonden we naast een gezellige suikertante waar mijn broertje en ik dagelijks met gestrekte armen en onze handjes naar voren voor de deur stonden voor die twee heerlijke zoete koekjes. Het probleem is dat de voedingsmiddelen industrie in de gekste producten suiker stopt, bijvoorbeeld soepen, sausen, kant-en-klare maaltijden etc. Suiker werkt verslavend en dat weten de grote producenten maar al te goed. Mijn ervaring is dat je prima zonder (of beperkt) met geraffineerde suiker door het leven kan gaan. Koop pure producten en lees goed de etiketten. Je zult zien dat een suikervrij of suikerbeperkt dieet je veel energie zal geven. Test it yourself! 

Samen krentenbollen bakken als traktatie (RECEPT)

Gezellig om samen met je kind zijn of haar verjaardagstraktatie te maken.

Zomer

De warmte en de zomerregen zorgen ervoor dat alles snel groeit. Einde van de zomer kunnen al diverse soorten groenten en fruit geoogst worden. 
Lees meer over: "Zomer "

Jaimi Fotografie

De prachtige foto's van de Soepa moestuin zijn genomen door Jaimi fotografie. Kijk voor meer mooie foto's op www.jaimifotografie.nl.

Winter in Nederland – boerenkooltijd!

Het is donderdagochtend, de ene laatste dag van de maand januari van dit jaar. Na het openen van de gordijnen zie ik tot mijn grote verbazing dat het gesneeuwd heeft. Eindelijk is het dan echt winter! De sla plantjes in de moestuin zijn inmiddels verpieterd. Dan maar boerenkool!

Kritische blik op het gebruik van kunstmest?

Kunstmest zijn kunstmatige middelen die gebruikt worden ter bevordening van de teelt. Het is een intensief proces om kunstmest te maken. 

Ren je rot - fruitversie (spel)

Maak 2 vakken op de vloer met tape. Het ene vak is JA en het andere vak is NEE.
Klopt de stelling voor jou, ja of nee?

Is suiker verslavend?

Suiker komt van nature voor in suikerriet en suikerbiet maar ook in fruit, groenten en noten. Suiker in geraffineerde vorm levert wel energie, maar voorziet je lichaam niet van vitamines, mineralen en vezels.

Kinderen & koken

Kinderen worden altijd zo blij van koken, snijden en bakken. Het blijkt dat kinderen die kunnen koken beter herkennen wat gezonde voeding is en ook meer zin krijgen in gezond eten. Kortom, reden genoeg om zelf met je kind de keuken in te duiken of deel te nemen aan de workshops! (Foto: Jaimi fotografie).

Zelfgemaakte smoothies

Heerlijke smoothies op basis van sinaasappel en banaan. Een gezonde traktatie in een handomdraai gemaakt!

Hoe zit het precies met het gebruik van antibiotica?

Antibiotica zijn geneesmiddelen die worden toegepast bij mens en dier om ziekmakende bacteriën te bestrijden. Er zijn diverse soorten antibiotica. Antibiotica kunnen ook gebruikt worden om de groei van een dier te bevorderen. 

Kunstmatige toevoegingen of hulpmiddelen

Er wordt geen gebruik gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen of onnatuurlijke hulpmiddelen maar er wordt gebruik gemaakt van biologische bestrijding om ziekten en plagen te voorkomen door de inzet van nuttige organismen (natuurlijke vijanden). 

Het appelbeest (recept)

Wat heb je nodig?

Het is weer mandarijnentijd (okt-feb)!

Hierbij een paar weetjes over mandarijnen.

Poster uit 1917

Deze poster is van 1917 (eerste wereldoorlog). Food, don't waste it! Daar kunnen we nog van leren.

Voedingstips voor net-gestopte-rokers

Laatst vroeg een net-gestopte-roker om voedingstips. Hierbij een top 5 tips:

Grappige wortels

Uit de Utrechtse klei getrokken! De wortels hebben bijzondere vormen omdat de ze groeiden in de klei en niet op zandgrond.

Verantwoord ijs maken (recept)

Je kan ook zelf verantwoord ijs maken (ruim 1 liter ijs).
 

Vergeten groente 'Snijbieten'

De smaak van de snijbiet komt redelijk overeen met de smaak van spinazie en de rode biet. Vanaf april kan je snijbiet zaaien in de volle grond. 

6 redenen om te gaan moestuinieren?

Soepa heeft 6 redenen bedacht om je te overtuigen om toch te kiezen voor een moestuin(tje).

Nieuwe kook- en bakruimte

Soepa krijgt een nieuwe ruimte bij Boer Goes! 

Bereid zelf je eigen babyvoeding!

Zo’n 70% van de kinderen in Nederland eet te weinig groente, volgens kinderarts Joosten van het Rotterdamse Erasmus MC-Sophia. Geen goed nieuws want steeds meer Nederlanders lijden meer dan ooit aan diabetes, hart- en vaatziektes!
 
Het eerste jaar krijgen baby’s relatief nog wat groenten omdat ze nog door ons gevoerd worden. Maar na een jaar schommelen de getallen tussen ongeveer 70 tot 80%. Opmerkelijk is dat kinderen die op de kinderdagverblijf een warme maaltijd krijgen, beter scoren op de groente-inname (Bron: Oneworld).
 
Smaakontwikkeling van de baby begint al in de baarmoeder. Rond de 4 tot 6 maanden krijgt je baby vaste voeding. Zelf ben ik moeder van 3 kinderen. Het kon soms erg frustrerend zijn als hij het weer uitspuugde. Dit is een gangbare reactie! Blijf het aanbieden en geef je baby de tijd om te wennen aan smaken. Gemiddeld moet je baby het 10 keer proeven voordat hij het lekker gaat vinden.
 

Avond4daagse tip 2 Ice tea (recept)

Wist je dat je zelf heel makkelijk ice tea kan maken? Handig om mee te nemen

Wat is biologisch?

Vaak krijg ik de vraag wat nou biologisch precies is. De omgang met het milieu, de natuur en het dierenwelzijn staat in een hoog vaandel bij de Biologische landbouw en veeteelt. 
Lees meer over: "Wat is biologisch?"

De Smaak van Frankrijk

Geen ruimte voor moestuin?

Helaas heb ik geen ruimte voor moestuin aan huis. Mijn 'grote' moestuin ligt op 10 minuten fietsafstand van ons huis.

Harde cijfers

Per jaar gooien wij ongeveer 50 kilo goed eten weg! Dat is €2,4 miljard en per huishouden ongeveer €400,-.
Het gaat om ongeveer 20% van wat we kopen aan voedingsmiddelen.

Kortom, schokkende cijfers! En zeker als je bedenkt dat 925 miljoen mensen aan honger lijden!

Deze cijfers zijn van een onderzoek in opdracht van VROM, Voedingscentrum en Milieu Centraal (2010).  Meer cijfers over voedselverspilling kan je vinden op Taste The waste.

Slimme tips om onnodig voedsel weg te gooien

Vries kliekjes in en voer de wekelijkse kliekjesdag in. Wij noemen het thuis "tapasdag", een groot succes!
Bewaar verse producten zoveel mogelijk in de koelkast.
Vries je brood in. En maak van oud brood broodpudding of oer Hollandse flensjes. 
Gebruik je neus, ogen en smaak. Ziet het er goed uit en ruikt het goed dan kan je het prima eten! Houdbaarheidsdatum op de verpakking is maar een willekeurige datum.

Foto's: Jaimi fotografie

Zelf je eigen verzorgingsproducten maken, dat kan heel simpel!

In honderden producten die wij dagelijks gebruiken zitten kleine stukjes plastic in, de zogenaamde microplastics. Ze zitten in scrubproducten, tandpasta, shampoo, lipgloss, mascara en wasmiddelen. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat de plastic deeltjes door onze waterzuiveringen heen komen en in zee en ons drinkwater terechtkomen! Genoeg reden om zelf je eigen verzorgingsproducten te maken.

5 voordelen om zelf je eigen verzorgingsproducten te maken

Je kan zelf je favoriete geur samenstellen

Het scheelt aanzienlijk in de portemonnee  

Het geeft voldoening als je zelf je producten maakt

Je belast het milieu minder

Je verzorgingsproduct is vrij van synthetische emulgatoren, oliën, toevoegingen en hulpmiddelen, conserveringsmiddelen (zoals parabenen), geur- en kleurstoffen, dat mogelijk schadelijk kan zijn voor je gezondheid. 
 

Het lijkt wel lente, tijd om te zaaien!

Het is een woensdagochtend in de maand februari. Buiten in de vinexwijk is het inmiddels weer rustig na de spitsuittocht. Ik kijk naar buiten en zie al de eerste bloesem aan de bomen.

Verse soep voor lunch – zo makkelijk is het om een vers&gezond soepje te bereiden

Als je brood voor lunch even zat bent is er een goed alternatief: verse soep! Makkelijk te maken, gezond en goedkoop.

Zelf je eigen shampoo maken

Benodigdheden:
Castille zeep (verkrijgbaar bij de biologische winkel)
Kwart liter gekookt water
Paar druppels etherische olie (bijvoorbeeld lavendel)
 
Rasp de zeep met een rasper en voeg 4 gram zeep toe aan ongeveer een kwart liter gekookt water. Roer dit goed, tot de harde stukjes zijn opgelost. Laat het een dag staan om het vervolgens in een fles te doen.

Zelf je eigen wasmiddel maken

Benodigdheden: 
100 gram zeep
100 gram soda
5,5 liter water
Eventueel 1 lavendel dubbeltje 

Rasp de zeep met een rasp. Meng de zeep, soda en gekookte water door elkaar (in een emmer bijvoorbeeld). Blijf roeren totdat de zeep is opgelost. Voeg eventueel een drubbeltje geurolie toe. Laat het geheel 1 dag staan. Vervolgens vul je bijvoorbeeld petflessen met wasmiddel. 
 

Het zit en sta op-spel

 Als het NIET klopt dan ga je zitten. Licht het antwoord na afloop toe. 

Enkelvoudige en complexe suikers

Complexe suikers zijn onbewerkte koolhydraten. Denk bij voorbeeld aan havermout, volkoren producten, zilvervliesrijst, etc. 

Hannah's traktatie - Gevulde party crackers

Ingezonden door de trotse moeder van de jarige Hannah. Party crackers gevuld met rozijnen, noten en cranberries. Wat een gezond en leuk idee om te trakteren!

Winter

In de winter is de natuur in zichzelf gekeerd. Sommige wintergroenten zoals boerenkool en spruiten worden nu van het land gehaald.
Lees meer over: "Winter"

Hoe zit het met het dierenwelzijn?

De dieren hebben veel ruimte om zich heen in tegenstelling tot de bio-industrie. Biologisch koeien bijvoorbeeld moeten minimaal 120 dagen per jaar buiten lopen. 

Herfst

Het najaar staat echt in het teken van de oogst. Bijna al het groenten en fruit wordt nu geoogst. Alles is er in overvloed!
Lees meer over: "Herfst "

Appel lolly maken (recept)

Wat heb je nodig?

Gepofte kastanje

Gezellig om samen met de kinderen kastanjes te zoeken bij je in de buurt en deze te poffen. Lekker en bordevol goede stoffen!

Broodje creatief ei in bloementjesvorm

Een grappig ei in een bloementjesvorm!

Gezonde traktaties bij Boer Goes

Aan welke groente en fruit wordt het meeste geld uitgegeven?

4 tips voor moestuinieren met kinderen

Kinderen (vooral drukke) hebben er baat bij om met hun handen in de aarde te zitten. 

Hoe oogst je een courgette?

Pak de courgette met beide handen vast en draai het heel voorzichtig. Uiteraard kan je ook een scherp mesje gebruiken. 

Onderzoek je appel

Pak een appeltje en stel jezelf de volgende vragen:
Lees meer over: "Onderzoek je appel"

Stichting Voedwijs

Lees meer over: "Stichting Voedwijs "

Waar komt jouw (kippen)ei vandaan?

Waarschijnlijk uit Nederland. Wil je precies weten waar je ei vandaan komt? Welke boerderij en welke stal?

De gezonde Avond 4-daagse tip 1 Maak zelf een zoete lekkernij

Avond4daagse tip 1
Tijdens de Avond4daagse wordt er meer gesnoept dat normaal. Maar wist je dat je zelf heel makkelijk verantwoorde lekkernijen kan bakken? En als je wat meer bakt dan kan je het uitdelen aan je vrienden en vriendinnen. Maak bijvoorbeeld deze appel-havermoutkoekjes. Makkelijk en lekker!

 

Soepa op TV bij U in de wijk!

 

Alternatieven voor witte suiker

Er zijn veel, misschien wel onbekende, natuurlijke suikervervangers. Het is heel leuk om al deze suikers te testen. Welke zoetstof past bij jou? De meeste natuurlijke suikers zijn verkrijgbaar in de biologische winkel. 

Wat zijn ggo’s?

Genetische gemodificifeerde organismen (ggo’s) zijn organisme waarvan het DNA is gewijzigd door menselijk handelen. Hierdoor krijgt het andere eigenschappen. Een voorbeeld hiervan is dat een boom niet meer vatbaar is voor bepaalde organisme.

Wat gooien wij weg?

De top 10 van het meest vergegooide eten.

1. Zuivel
2. Brood
3. Voorbewerkt voedsel (kant-en-klaar, zoals pizza en Chinees eten)
4. Groenten
5. (Vers) fruit
6. Aardappelen
7. Vlees en vleeswaren
8. Koek en gebak
9. Oliën en vetten
10. Vis
(Milieu Centraal, 2007)

Waarom gooien we zoveel weg?

Omdat...
  • de verpakkingen domweg te groot zijn.
  • we gewoon te veel kopen.
  • we te veel koken per maaltijd.
  • we onzorgvuldig ons eten vervoeren waardoor de kwaliteit achteruit gaat.
  • er gerechten soms mislukken.
  • we niet altijd ons eten goed bewaren.
  • we af en toe een onverwachte planning hebben waardoor we niet thuis eten.
  • we bang zijn dat er iets over de datum is.
  • we geen zin hebben in de restjes van de vorige dag.

Suiker en Candida

Candida Albicans, kortweg Candida, is een gist die zich van nature voornamelijk in de darmen bevindt.
Lees meer over: "Suiker en Candida"

De wagen bij Boer Goes

Het is zondagmiddag. Buiten wisselt zonneschijn zich af met de regendruppels. Eindelijk een rustdag tussen het klussen door. Klussen? Ja! Momenteel ben ik druk aan het klussen in de Soepa-wagen die staat op het terrein van Boer Goes. Het is de bedoeling dat de 10 meter lange wagen, waar ik leuke voedingsworkshops voor de kinderen ga organiseren en koffie en taart ga verkopen, in april af moet zijn en geopend wordt.
Op een koude middag is februari ben ik met Boer Goes naar Noord-Holland afgereisd om de 2e hands wagen die we hadden gevonden op Marktplaats te bewonderen.

Volle spitskool

De vroegste teelt wordt gezaaid in februari in de koude kas en geplant in maart en april. Half juni kan je soms al oogsten.
Lees meer over: "Volle spitskool "

De fluoride discussie, wel of niet?

Fluoride wordt aan tandpasta toegevoegd. We krijgen door dagelijks onze tanden te poetsen veel van deze stof binnen. Er zijn voorstanders en tegenstanders van het gebruik hiervan. Voorstanders geven aan dat het essentieel is voor de opbouw van je tanden. Tegenstanders geven aan dat het giftig is mede omdat het een afvalstof is die overblijft bij de productie van aluminium. Er zijn dan ook diverse onderzoeken die aantonen dat het gebruik van fluoride schadelijk is. Maar er zijn ook onderzoeken dat fluoride goed is voor je tanden.
 
Per 19 januari 2009 is een waarschuwingstekst verplicht op fluoride bevattende tandpasta’s voor kinderen tot en met 6 jaar. De tekst luidt: “Gebruik voor kinderen van zes jaar of jonger niet meer tandpasta dan de grootte van een erwt. Zorg dat ze zo weinig mogelijk tandpasta inslikken. Raadpleeg een (tand)arts als uw kind fluoride in een andere vorm gebruikt”.
 

Glykemische index, wat wordt daarmee bedoeld?

Hoe snel een voedingsmiddel wordt opgenomen in het bloed is afhankelijk van de de glykemische index, afgekort tot GI. 

Geraffineerde suikers op een rij

Geraffineerde suiker is de witte suiker die wij kennen. Er moet heel wat gebeuren om van suikerbieten witte tafel suiker te maken.

Wat een heerlijk aardbeientoetje!

Maak een lekker gezond toetje met verse aardbeien, yoghurt en muesli! Je kan eventueel een klein beetje aardbeienjam toevoegen om het wat zoeter te maken.

Koemelkintolerantie en koemelkallergie

Wat is het verschil tussen een koemelkintolerantie en koemelkallergie? Weet jij het?

Wat is biologisch dynamisch?

Biologisch-dynamische (BD) landbouw en voeding stelt extra hoge eisen op het gebied van dierenwelzijn, gesloten kringlopen en ecologie. 

Tips om je groenten te snijden voor beginnende kids koks!

Kids opgelet! Tips om je groenten te snijden voor beginnende kids koks! Kijk op: groente-snijden. (foto: Tim van Veen).

Mandarijnen-poppetje met hoedje (recept)

Wat heb je nodig?

Fruit uil

Deze peuter heeft ontzettend zijn best gedaan met appel, banaan en rozijnen. Mmmhhh, lekker!

De verrassende aardappel

Wat weet jij over aardappelen? Test je kennis nu met deze vier vragen!

Soepa op Utrecht Oogst feest!

Lekkere appeltraktaties maken! Utrecht Oogstfeest was dit jaar op 12 oktober 2013 op de Neude met dank aan Milieucentrum Utrecht/ Eetbaar Utrecht / Lekker Utregs. Er stonden diverse lokalen ondernemers met streekproducten.

Lente

De dagen worden weer langer, je kan beginnen met zaaien, de vogels leggen een ei. Wat is het toch weer lekker dat het lente is!
Lees meer over: "Lente"

Chinese kool, ook in de Hollandse tuin!

De naam doet het al vermoeden dat de Chinese kool afkomstig is uit Oost-Azie. In april kan je beginnen met zaaien in de voll grond. 

Wist je dat je de bloem van de courgette ook kan eten?

De veelzijdige courgette is familie van de pompoen. Je kan ze zaaien in mei en juni.